
علت های رایج پژمردگی گل و گیاهان آپارتمانی و راه حل آنها
مطمئنم برای شما هم پیش آمده با ذوق و شوق یک گلدان گل زیبا می خرید به امید اینکه گوشه ای از خانه تان را به بهشت کوچکی تبدیل کند اما بعد از مدتی می بینید گلبرگ ها آویزان شده اند و گیاهتان انگار دارد با زبان بی زبانی التماس کمک می کند! خب نگران نباشید تنها نیستید! پژمرده شدن گل و گیاهان آپارتمانی یکی از رایج ترین مشکلاتی است که عاشق های گل و گیاه با آن دست و پنجه نرم می کنند. اما خبر خوب اینه که بیشتر وقت ها این مشکل قابل حل است و شما می توانید دوباره طراوت و شادابی را به گیاهانتان برگردانید. برای اطلاعات بیشتر از فضاسازی محیط با گل های آپارتمانی به صفحه طراحی فضای سبز مراجعه کنید.
کم آبی قاتل خاموش گلدان های شما (و راه نجاتشان!)
یکی از اصلی ترین و رایج ترین دلایل پژمرده شدن گیاهان آپارتمانی کم آبی است. تصور کنید خودتان یک روز کامل آب ننوشید چه حالی می شوید؟ گیاهان هم دقیقاً همین حس را دارند! آب برای گیاهان مثل خون برای ما انسان هاست یعنی همه کاره است! از رساندن مواد مغذی به برگ ها و گل ها گرفته تا خنک نگه داشتن گیاه در روزهای گرم.
چطور بفهمیم گیاهمان تشنه است؟
- خاک خشک : اولین و واضح ترین نشانه خشکی خاک گلدان است. انگشتتان را حدود ۲-۳ سانتی متر در خاک فرو کنید. اگر خشک بود یعنی گیاهتان تشنه است. البته حواستان باشد بعضی گیاهان مثل کاکتوس ها خاک خشک را دوست دارند ولی بیشتر گیاهان آپارتمانی عاشق خاک مرطوب هستند (نه خیسِ گِلی!).
- برگ های آویزان و بی حال : وقتی گیاه آب کافی نداشته باشد برگ ها شادابی و طراوتشان را از دست می دهند و به اصطلاح آویزان می شوند. انگار دارند دست کمک دراز می کنند!
- زرد شدن برگ های پایینی : در بعضی از گیاهان کم آبی باعث زرد شدن برگ های پایینی می شود. این برگ ها معمولاً زودتر از بقیه برگ ها پژمرده و خشک می شوند.
- سبک شدن گلدان : وقتی خاک گلدان خشک می شود وزن آن کم می شود. اگر گلدانتان نسبت به قبل سبک تر شده احتمالاً گیاهتان آب کم آورده است.
راه حل چیست؟
- آبیاری منظم و اصولی : بهترین راه حل آبیاری منظم و اصولی است. نه آنقدر کم که گیاه تشنه بماند نه آنقدر زیاد که غرق شود! بهترین زمان آبیاری وقتی است که سطح خاک گلدان کمی خشک شده باشد.
- نوع آب مهم است! بهتر است از آب بدون کلر برای آبیاری استفاده کنید. آب لوله کشی شهری معمولاً کلر دارد که برای بعضی گیاهان مضر است. می توانید آب لوله کشی را ۲۴ ساعت در ظرفی روباز بگذارید تا کلرش تبخیر شود یا از آب جوشیده سرد شده یا آب تصفیه شده استفاده کنید.
- روش درست آبیاری : آب را به آرامی و پای ریشه گیاه بریزید نه روی برگ ها! آنقدر آب بریزید تا کمی از زیر گلدان خارج شود. این کار نشان می دهد که تمام خاک به خوبی خیس شده است.
- غبارپاشی برای گیاهان رطوبت دوست : بعضی از گیاهان آپارتمانی مثل ارکیده و بنفشه آفریقایی عاشق رطوبت هستند. برای این گیاهان علاوه بر آبیاری غبارپاشی هم خیلی مفید است. با یک آبپاش هر روز صبح روی برگ هایشان آب اسپری کنید.
- زهکشی مناسب گلدان : مطمئن شوید گلدان گیاهتان زهکشی مناسب دارد. یعنی سوراخ های زیر گلدان باز باشند تا آب اضافی به راحتی خارج شود. اگر آب در گلدان جمع شود ریشه ها می پوسند و گیاه پژمرده می شود.
نکته طنز : کم آبی مثل این است که شما به مهمان تان شام ندهید و بعد انتظار داشته باشید سرحال و شاداب بماند! گیاهان هم مهمان های سبز خانه های ما هستند پس باید به تغذیه شان (آب!) خوب برسیم.
آبیاری بیش از حد دشمن پنهان طراوت گیاهان
شاید فکر کنید هرچه بیشتر به گیاهان آب بدهید بیشتر خوشحال می شوند اما آبیاری بیش از حد درست به اندازه کم آبی برای گیاهان مضر است و یکی دیگر از دلایل رایج پژمردگی آن هاست. وقتی خاک گلدان همیشه خیس و غرقابی باشد ریشه های گیاه نمی توانند به خوبی نفس بکشند و اکسیژن دریافت کنند. این کمبود اکسیژن باعث پوسیدگی ریشه ها می شود و در نتیجه گیاه پژمرده و بی حال می شود.
چطور بفهمیم گیاهمان غرق در آب شده؟
- خاک همیشه خیس و گِلی : اگر همیشه سطح خاک گلدان خیس و گِلی است و به انگشتتان می چسبد یعنی گیاهتان بیش از حد آبیاری شده است.
- برگ های زرد و قهوه ای : برگ های گیاهی که بیش از حد آبیاری شده معمولاً زرد یا قهوه ای می شوند به خصوص برگ های پایینی. برخلاف کم آبی که برگ ها خشک و شکننده می شوند در آبیاری زیاد برگ ها نرم و لزج می شوند.
- بوی نامطبوع خاک : پوسیدگی ریشه ها در اثر آبیاری زیاد باعث ایجاد بوی نامطبوع و کپک زدگی در خاک گلدان می شود.
- پژمرده شدن با وجود خاک خیس : شاید عجیب به نظر برسد اما گیاهی که بیش از حد آبیاری شده هم می تواند پژمرده شود! در این حالت برگ ها آویزان و بی حال هستند اما خاک گلدان خیس است. این نشانه آن است که ریشه ها پوسیده اند و نمی توانند آب و مواد مغذی را به گیاه برسانند.
راه حل چیست؟
- کاهش دفعات آبیاری : اولین قدم کاهش دفعات آبیاری است. اجازه دهید سطح خاک گلدان بین دو آبیاری کمی خشک شود.
- بررسی زهکشی گلدان : دوباره تأکید می کنم زهکشی مناسب گلدان حیاتی است! مطمئن شوید سوراخ های زیر گلدان باز هستند و آب اضافی به راحتی خارج می شود. اگر لازم است گلدان را عوض کنید و از گلدانی با زهکشی بهتر استفاده کنید.
- تعویض خاک گلدان (در موارد شدید) : اگر پوسیدگی ریشه شدید باشد ممکن است لازم باشد خاک گلدان را به طور کامل تعویض کنید. گیاه را به آرامی از گلدان خارج کنید ریشه های پوسیده را جدا کنید و در گلدان جدید با خاک تازه بکارید.
- استفاده از خاک مناسب : برای جلوگیری از آبیاری بیش از حد از خاک مناسب برای گیاهتان استفاده کنید. خاک های سنگین و رسی آب را بیشتر نگه می دارند در حالی که خاک های سبک و مخلوط کوکوپیت و پرلیت زهکشی بهتری دارند.
- نکات آبیاری فصلی : در فصل زمستان که رشد گیاهان کندتر می شود نیاز به آبیاری کمتری دارند. در تابستان و فصل های گرم به آبیاری بیشتری نیاز دارند. به فصل و شرایط آب وهوایی توجه کنید و آبیاری را متناسب با آن تنظیم کنید.
نکته طنز : آبیاری بیش از حد مثل این است که به کسی که سیر شده هی غذا تعارف کنید! نه تنها خوشحال نمی شود بلکه حالش هم بد می شود! گیاهان هم همین طور لطف زیاد هم گاهی اوقات نتیجه عکس می دهد.
نور نامناسب دکوراسیون خانه را به قبرستان گیاهان تبدیل نکند!
نور یکی از مهم ترین عوامل برای رشد و شادابی گیاهان آپارتمانی است. گیاهان برای فتوسنتز و تولید غذا به نور نیاز دارند. اگر گیاه نور کافی دریافت نکند ضعیف و پژمرده می شود. از طرف دیگر نور بیش از حد هم می تواند به گیاه آسیب برساند و باعث سوختگی برگ ها شود.
نور کم گیاه بیچاره را افسرده می کند!
- رشد کند و علفی : گیاهی که نور کافی دریافت نمی کند رشدش کند و علفی می شود. ساقه ها بلند و نازک می شوند و برگ ها کوچک و رنگ پریده می شوند.
- برگ های زرد و ریزش برگ : کمبود نور می تواند باعث زرد شدن برگ ها و ریزش برگ ها شود به خصوص برگ های پایینی.
- عدم گلدهی یا گلدهی ضعیف : گیاهانی که برای گلدهی به نور زیادی نیاز دارند در نور کم گل نمی دهند یا گل هایشان کوچک و کم رنگ می شوند.
- پژمرده شدن و بی حالی : در نهایت کمبود نور می تواند منجر به پژمرده شدن و بی حالی کلی گیاه شود.
نور زیاد گیاه را کباب می کند!
- سوختگی برگ ها : نور مستقیم و شدید خورشید می تواند باعث سوختگی برگ ها شود. برگ های سوخته معمولاً لکه های قهوه ای یا سفید روی خود دارند.
- رنگ پریدگی برگ ها : نور زیاد می تواند باعث رنگ پریدگی برگ ها شود. برگ ها کم رنگ تر و زردتر از حالت طبیعی می شوند.
- پژمرده شدن و خشک شدن برگ ها : در موارد شدید نور زیاد می تواند منجر به پژمرده شدن و خشک شدن برگ ها شود.
راه حل چیست؟
- شناخت نیاز نوری گیاه : اولین قدم شناخت نیاز نوری گیاه است. بعضی گیاهان عاشق نور مستقیم خورشید هستند (مثل کاکتوس ها و ساکولنت ها) بعضی نور غیرمستقیم و ملایم را ترجیح می دهند (مثل بنفشه آفریقایی و پتوس) و بعضی هم در سایه و نور کم هم خوب رشد می کنند (مثل سانسوریا و زاموفیلیا).
- انتخاب مکان مناسب : با توجه به نیاز نوری گیاه مکان مناسبی را در خانه برایش انتخاب کنید. گیاهان نورپسند را نزدیک پنجره های جنوبی یا غربی بگذارید گیاهان سایه دوست را در قسمت های کم نورتر خانه قرار دهید.
- نور مصنوعی (در صورت نیاز) : اگر نور طبیعی کافی در خانه ندارید می توانید از نور مصنوعی برای گیاهان استفاده کنید. لامپ های رشد گیاه (Grow Light) مخصوص این کار در بازار موجود هستند.
- جابجایی گیاه در فصول مختلف : شدت نور خورشید در فصول مختلف سال تغییر می کند. در تابستان که نور شدید است ممکن است لازم باشد گیاهان نورپسند را کمی از پنجره دورتر ببرید تا از سوختگی برگ ها جلوگیری کنید. در زمستان که نور کم است ممکن است لازم باشد گیاهان را به پنجره نزدیک تر کنید.
- تمیز کردن برگ ها : گرد و غبار روی برگ ها می تواند مانع رسیدن نور به گیاه شود. برگ های گیاهان را به طور مرتب تمیز کنید تا فتوسنتز به خوبی انجام شود.
نکته طنز : نور برای گیاهان مثل آفتاب برای ما آدم هاست هم لازم است و هم زیادش می سوزاند! پس باید تعادل را رعایت کنیم و گیاهان را در مکان مناسبی قرار دهیم که نه در تاریکی افسرده شوند و نه زیر آفتاب کباب!
خاک نامناسب خانه روی آب برای ریشه های گیاه!
خاک گلدان فقط یک بستر ساده برای گیاه نیست بلکه خانه اصلی ریشه های گیاه است و نقش بسیار مهمی در سلامت و شادابی آن دارد. خاک مناسب باید مواد مغذی کافی برای گیاه داشته باشد زهکشی خوبی داشته باشد تا آب اضافی را به راحتی خارج کند و تهویه مناسبی داشته باشد تا ریشه ها بتوانند نفس بکشند. خاک نامناسب می تواند باعث پژمرده شدن و حتی مرگ گیاه شود.
خاک فقیر گرسنگی ریشه ها!
- رشد کند و ضعیف : خاک فقیر و بدون مواد مغذی کافی باعث رشد کند و ضعیف گیاه می شود. برگ ها کوچک و رنگ پریده می شوند و ساقه ها نازک و ضعیف می شوند.
- زرد شدن برگ های پایینی : کمبود مواد مغذی می تواند باعث زرد شدن برگ های پایینی شود. این برگ ها معمولاً زودتر از بقیه برگ ها پژمرده و خشک می شوند.
- عدم گلدهی یا گلدهی ضعیف : گیاهانی که برای گلدهی به مواد مغذی زیادی نیاز دارند در خاک فقیر گل نمی دهند یا گل هایشان کوچک و کم رنگ می شوند.
- پژمرده شدن و بی حالی : در نهایت کمبود مواد مغذی می تواند منجر به پژمرده شدن و بی حالی کلی گیاه شود.
خاک سنگین و فشرده خفگی ریشه ها!
- پوسیدگی ریشه ها : خاک سنگین و فشرده زهکشی خوبی ندارد و آب را بیش از حد نگه می دارد. این شرایط باعث پوسیدگی ریشه ها می شود.
- زرد شدن برگ ها : پوسیدگی ریشه ها می تواند باعث زرد شدن برگ ها شود. برگ ها معمولاً نرم و لزج می شوند.
- پژمرده شدن با وجود خاک خیس : همان طور که قبلاً هم گفتیم پوسیدگی ریشه ها می تواند باعث پژمرده شدن گیاه شود حتی اگر خاک گلدان خیس باشد.
راه حل چیست؟
- انتخاب خاک مناسب : اولین قدم انتخاب خاک مناسب برای گیاهتان است. خاک های آماده گلدانی که در بازار موجود هستند معمولاً ترکیب مناسبی از مواد مغذی زهکشی و تهویه را دارند. برای هر نوع گیاه خاک مخصوص به خودش را انتخاب کنید (مثلاً خاک مخصوص کاکتوس ها خاک مخصوص بنفشه آفریقایی و غیره).
- تعویض خاک گلدان (هر ۱–۲ سال یکبار) : مواد مغذی خاک گلدان به مرور زمان مصرف می شوند. بهتر است هر ۱–۲ سال یکبار خاک گلدان را تعویض کنید. این کار به گیاه کمک می کند تا مواد مغذی تازه دریافت کند و به خوبی رشد کند.
- استفاده از کود : برای تقویت خاک و تأمین مواد مغذی بیشتر می توانید از کود استفاده کنید. کودهای مختلفی برای گیاهان آپارتمانی در بازار موجود هستند. از کودهای مایع گرانوله یا میله ای می توانید استفاده کنید. فقط حواستان باشد که طبق دستورالعمل روی بسته بندی کود از آن استفاده کنید چون کوددهی بیش از حد هم می تواند به گیاه آسیب برساند.
- زهکشی مناسب خاک : حتی اگر از خاک مناسب استفاده می کنید باز هم زهکشی مناسب خاک مهم است. مطمئن شوید زیر گلدان سوراخ های زهکشی باز هستند و آب اضافی به راحتی خارج می شود. می توانید در ته گلدان یک لایه سنگریزه یا پرلیت بریزید تا زهکشی بهتر شود.
نکته طنز : خاک نامناسب مثل این است که خانه آدم سقف نداشته باشد یا دیوارش سوراخ باشد! زندگی کردن در چنین خانه ای سخت است برای گیاهان هم زندگی کردن در خاک نامناسب سخت است. پس بیایید برای ریشه های گیاهانمان خانه ای امن و راحت بسازیم!
دما و رطوبت نامناسب گیاه را به تب و لرز می اندازد!
دما و رطوبت محیط هم نقش مهمی در سلامت گیاهان آپارتمانی دارند. هر گیاهی به دما و رطوبت خاصی برای رشد و شادابی نیاز دارد. دما و رطوبت نامناسب می تواند باعث پژمرده شدن و بیمار شدن گیاه شود.
دمای خیلی سرد گیاه را یخ می زند!
- پژمرده شدن و بی حالی : دمای خیلی سرد می تواند باعث پژمرده شدن و بی حالی گیاه شود. برگ ها آویزان و بی حال می شوند.
- توقف رشد : در دمای سرد رشد گیاه متوقف می شود.
- آسیب به برگ ها و ساقه ها : در سرمای شدید ممکن است برگ ها و ساقه ها آسیب ببینند و یخ بزنند.
دمای خیلی گرم گیاه را له له می زند!
- پژمرده شدن و آویزان شدن برگ ها : دمای خیلی گرم می تواند باعث پژمرده شدن و آویزان شدن برگ ها شود. گیاه آب زیادی از دست می دهد و پژمرده می شود.
- سوختگی برگ ها : در گرمای شدید به خصوص اگر نور خورشید هم مستقیم باشد ممکن است برگ ها بسوزند.
- توقف رشد : در دمای خیلی گرم رشد گیاه متوقف می شود.
رطوبت کم خشکی پوست و موی گیاه!
- خشک شدن نوک برگ ها : رطوبت کم می تواند باعث خشک شدن نوک برگ ها شود. نوک برگ ها قهوه ای و خشک می شوند.
- پژمرده شدن و بی حالی : رطوبت کم می تواند باعث پژمرده شدن و بی حالی گیاه شود به خصوص گیاهان رطوبت دوست.
رطوبت زیاد قارچ و کپک در کمین!
- بیماری های قارچی : رطوبت زیاد می تواند باعث بروز بیماری های قارچی در گیاهان شود. لکه های قهوه ای یا سیاه روی برگ ها و ساقه ها ظاهر می شوند.
- پوسیدگی ریشه ها : رطوبت زیاد خاک هم می تواند باعث پوسیدگی ریشه ها شود.
راه حل چیست؟
- شناخت نیاز دمایی و رطوبتی گیاه : اولین قدم شناخت نیاز دمایی و رطوبتی گیاه است. بیشتر گیاهان آپارتمانی دمای معمولی اتاق (۱۸-۲۵ درجه سانتی گراد) را دوست دارند اما بعضی گیاهان به دمای گرم تر یا خنک تر نیاز دارند. همین طور بعضی گیاهان رطوبت دوست هستند و به رطوبت بیشتری نیاز دارند در حالی که بعضی دیگر رطوبت کم را ترجیح می دهند.
- تنظیم دمای محیط : سعی کنید دمای محیط را برای گیاهتان در محدوده مناسب نگه دارید. در زمستان گیاهان را از منابع گرمایشی دور نگه دارید چون گرمای خشک می تواند باعث پژمردگی آن ها شود. در تابستان گیاهان را در جای خنک و سایه دار قرار دهید.
- افزایش رطوبت محیط (در صورت نیاز) : برای گیاهان رطوبت دوست می توانید رطوبت محیط را افزایش دهید. روش های مختلفی برای این کار وجود دارد :
- غبارپاشی : همان طور که قبلاً گفتیم غبارپاشی روزانه روی برگ ها به افزایش رطوبت کمک می کند.
- جزیره رطوبت : گلدان را روی یک زیرگلدانی پر از سنگریزه قرار دهید و زیرگلدانی را پر از آب کنید. تبخیر آب از سنگریزه ها رطوبت محیط را افزایش می دهد.
- دستگاه بخور سرد : در فصل زمستان که هوا خشک است می توانید از دستگاه بخور سرد برای افزایش رطوبت محیط استفاده کنید.
- گروه بندی گیاهان : قرار دادن چند گیاه در کنار هم باعث افزایش رطوبت اطراف آن ها می شود.
- تهویه مناسب : تهویه مناسب هوا هم مهم است به خصوص در محیط های مرطوب. هوا باید در گردش باشد تا از بروز بیماری های قارچی جلوگیری شود.
نکته طنز : دما و رطوبت برای گیاهان مثل لباس برای ما آدم هاست! لباس گرم در زمستان و لباس خنک در تابستان رطوبت مناسب پوست در هوای خشک و مرطوب. باید لباس مناسب برای گیاهانمان را هم فراهم کنیم تا راحت و سرحال باشند!
آفات و بیماری ها دشمنان نامرئی گیاهان آپارتمانی
آفات و بیماری ها هم می توانند باعث پژمرده شدن گیاهان آپارتمانی شوند. آفات مثل حشرات ریز و کنه و شپشک می توانند از شیره گیاه تغذیه کنند و باعث ضعف و پژمردگی گیاه شوند. بیماری ها هم معمولاً قارچی یا باکتریایی هستند و می توانند باعث پوسیدگی ریشه ها لکه برگی و پژمردگی گیاه شوند.
آفات خون آشام های کوچک گلدان!
- شپشک آردآلود : حشرات سفید و پنبه ای که روی برگ ها و ساقه ها دیده می شوند. از شیره گیاه تغذیه می کنند و باعث ضعف و پژمردگی گیاه می شوند.
- کنه تار عنکبوتی : حشرات بسیار ریز که به سختی دیده می شوند. تارهای نازکی روی برگ ها می بافند و باعث زرد شدن و پژمرده شدن برگ ها می شوند.
- شپشک سپردار : حشرات قهوه ای یا سیاه رنگ که به برگ ها و ساقه ها می چسبند و سپر محافظ دارند. از شیره گیاه تغذیه می کنند و باعث ضعف گیاه می شوند.
- مگس سفید : حشرات ریز سفید رنگ که با تکان دادن گیاه پرواز می کنند. از شیره گیاه تغذیه می کنند و باعث ضعف گیاه می شوند.
بیماری ها مهمانان ناخوانده و دردسرساز!
- پوسیدگی ریشه : بیماری قارچی که در اثر آبیاری بیش از حد و زهکشی نامناسب ایجاد می شود. باعث پوسیدگی ریشه ها و پژمرده شدن گیاه می شود.
- سفیدک سطحی : بیماری قارچی که باعث ایجاد لایه ی سفید پودری روی برگ ها و ساقه ها می شود. باعث ضعف گیاه می شود.
- لکه برگی : بیماری قارچی یا باکتریایی که باعث ایجاد لکه های قهوه ای یا سیاه روی برگ ها می شود. در موارد شدید می تواند باعث پژمرده شدن گیاه شود.
راه حل چیست؟
- بازرسی منظم گیاهان : بهترین راه برای جلوگیری از شیوع آفات و بیماری ها بازرسی منظم گیاهان است. هر چند وقت یکبار گیاهان را به دقت بررسی کنید و به دنبال نشانه های آفات و بیماری ها بگردید.
- جداسازی گیاهان آلوده : اگر گیاهی آلوده به آفت یا بیماری شد آن را از سایر گیاهان جدا کنید تا آلودگی به گیاهان دیگر منتقل نشود.
- شستشوی گیاه با آب و صابون : برای از بین بردن آفات سطحی می توانید گیاه را با آب و صابون بشویید. محلول آب و صابون ملایم (چند قطره مایع ظرفشویی در یک لیتر آب) را روی برگ ها و ساقه ها اسپری کنید و بعد از چند ساعت با آب تمیز بشویید.
- استفاده از سموم دفع آفات (در موارد شدید) : اگر آلودگی شدید باشد و با روش های خانگی از بین نرود می توانید از سموم دفع آفات استفاده کنید. از سموم مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید و طبق دستورالعمل روی بسته بندی عمل کنید.
- استفاده از قارچ کش (برای بیماری های قارچی) : برای درمان بیماری های قارچی می توانید از قارچ کش استفاده کنید. از قارچ کش های مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید و طبق دستورالعمل روی بسته بندی عمل کنید.
- پیشگیری بهتر از درمان : همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. با رعایت اصول نگهداری گیاهان آپارتمانی (آبیاری مناسب نور کافی خاک مناسب دما و رطوبت مناسب و تهویه مناسب) می توانید گیاهان خود را در برابر آفات و بیماری ها مقاوم تر کنید.
نکته طنز : آفات و بیماری ها مثل مهمان های ناخوانده ای هستند که بدون دعوت می آیند و دردسر درست می کنند! باید هوشیار باشیم و به محض دیدن نشانه هایشان دست به کار شویم و شرشان را کم کنیم!
اگر برای شما هم سوال شده که برای رشد سریع گیاهان آپارتمانی چه باید کرد حتما این مقاله را مطالعه فرمائید.
شوک جابجایی گلدان گیاه را به کما می برد!
جابجایی گلدان یا تعویض گلدان برای گیاهان آپارتمانی گاهی لازم است اما این کار می تواند برای گیاه شوکه کننده باشد به خصوص اگر به درستی انجام نشود. شوک جابجایی می تواند باعث پژمرده شدن و حتی توقف رشد گیاه شود.
چرا جابجایی گلدان شوکه کننده است؟
- آسیب به ریشه ها : در هنگام جابجایی گلدان ممکن است ریشه های گیاه آسیب ببینند. ریشه ها بسیار حساس هستند و آسیب به آن ها می تواند باعث اختلال در جذب آب و مواد مغذی شود.
- تغییر محیط : جابجایی گلدان به معنای تغییر محیط برای گیاه است. خاک جدید گلدان جدید شرایط جدید… گیاه باید به این تغییرات عادت کند و این خودش یک استرس برای گیاه است.
نشانه های شوک جابجایی :
- پژمرده شدن و آویزان شدن برگ ها : بلافاصله بعد از جابجایی گلدان ممکن است برگ های گیاه پژمرده و آویزان شوند.
- ریزش برگ ها : شوک جابجایی می تواند باعث ریزش برگ ها شود.
- توقف رشد : رشد گیاه ممکن است متوقف شود یا بسیار کند شود.
- زرد شدن برگ ها : در بعضی موارد شوک جابجایی می تواند باعث زرد شدن برگ ها شود.
راه حل چیست؟
- زمان مناسب جابجایی : بهترین زمان برای جابجایی گلدان فصل بهار است یعنی زمانی که گیاه در حال رشد فعال است. در فصل زمستان که رشد گیاه کندتر است بهتر است از جابجایی گلدان خودداری کنید.
- گلدان مناسب : گلدان جدید باید فقط کمی بزرگتر از گلدان قبلی باشد. گلدان خیلی بزرگ باعث می شود خاک بیش از حد مرطوب بماند و ریشه ها بپوسند. گلدان خیلی کوچک هم فضای کافی برای رشد ریشه ها را فراهم نمی کند.
- خاک مناسب : از خاک مناسب برای گیاهتان استفاده کنید. خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد و مواد مغذی کافی برای گیاه را فراهم کند.
- جابجایی با دقت و ظرافت : در هنگام جابجایی گلدان با دقت و ظرافت عمل کنید و سعی کنید کمترین آسیب را به ریشه ها وارد کنید. گیاه را به آرامی از گلدان قبلی خارج کنید خاک های اضافی را به آرامی از ریشه ها جدا کنید و گیاه را در گلدان جدید بکارید.
- آبیاری بعد از جابجایی : بعد از جابجایی گلدان گیاه را به خوبی آبیاری کنید تا خاک جدید مرطوب شود و ریشه ها به خوبی در خاک جدید مستقر شوند.
- مراقبت های بعد از جابجایی : بعد از جابجایی گلدان گیاه را در مکانی با نور مناسب و دمای معتدل قرار دهید و از کوددهی به گیاه برای چند هفته خودداری کنید تا گیاه به محیط جدید عادت کند.
نکته طنز : جابجایی گلدان برای گیاهان مثل نقل مکان برای ما آدم هاست! هم هیجان انگیز است و هم استرس زا! باید با دقت و برنامه ریزی انجام شود تا کمترین استرس به گیاه وارد شود و گیاه به خانه جدیدش عادت کند.
هوای خشک دشمن رطوبت گیاهان آپارتمانی
هوای خشک یکی از مشکلات رایج در خانه های آپارتمانی به خصوص در فصل زمستان که سیستم های گرمایشی روشن هستند. هوای خشک می تواند باعث پژمرده شدن گیاهان آپارتمانی به خصوص گیاهان رطوبت دوست شود.
چرا هوای خشک مضر است؟
- تبخیر زیاد آب از برگ ها : در هوای خشک تبخیر آب از برگ های گیاه افزایش می یابد. گیاه آب زیادی از دست می دهد و پژمرده می شود.
- خشک شدن نوک برگ ها : هوای خشک می تواند باعث خشک شدن نوک برگ ها شود. نوک برگ ها قهوه ای و خشک می شوند.
- پژمرده شدن و بی حالی : هوای خشک می تواند باعث پژمرده شدن و بی حالی کلی گیاه شود.
راه حل چیست؟
- افزایش رطوبت محیط : مهم ترین راه حل برای مقابله با هوای خشک افزایش رطوبت محیط است. روش های مختلفی برای افزایش رطوبت محیط وجود دارد که قبلاً هم به آن ها اشاره کردیم :
- غبارپاشی : غبارپاشی روزانه روی برگ ها به افزایش رطوبت کمک می کند.
- جزیره رطوبت : گلدان را روی یک زیرگلدانی پر از سنگریزه قرار دهید و زیرگلدانی را پر از آب کنید.
- دستگاه بخور سرد : استفاده از دستگاه بخور سرد در فصل زمستان بسیار مؤثر است.
- گروه بندی گیاهان : قرار دادن چند گیاه در کنار هم رطوبت محیط را افزایش می دهد.
- دور نگه داشتن گیاهان از منابع گرمایشی : در فصل زمستان گیاهان را از منابع گرمایشی (شوفاژ بخاری و غیره) دور نگه دارید چون گرمای خشک این وسایل رطوبت هوا را کاهش می دهد و باعث پژمردگی گیاهان می شود.
- تهویه مناسب : تهویه مناسب هوا هم مهم است. هوا باید در گردش باشد تا رطوبت به طور یکنواخت در محیط پخش شود.
نکته طنز : هوای خشک برای گیاهان مثل کویر برای ما آدم هاست! خشک و طاقت فرسا! باید برای گیاهانمان یک محیط مرطوب و دلپذیر فراهم کنیم تا احساس راحتی کنند و شاداب بمانند.
گلدان کوچک زندان ریشه های گیاه!
گلدان کوچک می تواند یکی دیگر از دلایل پژمرده شدن گیاهان آپارتمانی باشد. وقتی گیاه در گلدان کوچک ریشه هایش بیش از حد رشد می کنند و فضای کافی برای رشد ندارند اصطلاحاً می گویند گیاه ریشه پر شده است. گلدان کوچک مانند زندانی برای ریشه های گیاه عمل می کند و باعث پژمردگی و ضعف گیاه می شود.
نشانه های ریشه پر شدن گیاه :
- ریشه ها از سوراخ های زیر گلدان بیرون زده اند : این واضح ترین نشانه ریشه پر شدن گیاه است. ریشه ها برای پیدا کردن فضا از سوراخ های زهکشی گلدان بیرون می زنند.
- رشد کند و ضعیف : گیاه ریشه پر شده رشدش کند و ضعیف می شود. برگ ها کوچک و رنگ پریده می شوند و ساقه ها نازک و ضعیف می شوند.
- خشکی سریع خاک : خاک گلدان ریشه پر شده خیلی زود خشک می شود. حتی اگر به گیاه آب کافی بدهید باز هم خاک به سرعت خشک می شود چون ریشه ها تمام فضا را پر کرده اند و آب را به سرعت جذب می کنند.
- پژمرده شدن مکرر : گیاه ریشه پر شده به طور مکرر پژمرده می شود حتی اگر شرایط نگهداری (آبیاری نور و غیره) مناسب باشد.
راه حل چیست؟
- تعویض گلدان به گلدان بزرگتر : بهترین راه حل برای گیاه ریشه پر شده تعویض گلدان به گلدان بزرگتر است. گلدان جدید باید فقط کمی بزرگتر از گلدان قبلی باشد (حدود ۲-۳ سانتی متر بزرگتر).
- زمان مناسب تعویض گلدان : بهترین زمان برای تعویض گلدان فصل بهار است.
- بررسی ریشه ها : هنگام تعویض گلدان ریشه های گیاه را بررسی کنید. اگر ریشه ها دور گلدان پیچیده شده اند و گره خورده اند آن ها را به آرامی باز کنید یا کمی هرس کنید.
- خاک مناسب : از خاک مناسب برای گیاهتان استفاده کنید.
نکته طنز : گلدان کوچک برای گیاه مثل کفش تنگ برای ما آدم هاست! خیلی زود اذیت کننده می شود و جلوی رشد و حرکت را می گیرد! باید به گیاهانمان فضای کافی برای رشد ریشه هایشان بدهیم تا راحت و سرحال باشند.
کوددهی نامناسب تغذیه گیاه را به هم می ریزد!
کوددهی برای گیاهان آپارتمانی مثل غذا دادن به ما آدم هاست. گیاهان برای رشد و شادابی به مواد مغذی نیاز دارند که از طریق کود به آن ها می رسد. اما کوددهی نامناسب یعنی کوددهی بیش از حد یا کوددهی ناکافی می تواند باعث پژمرده شدن و آسیب به گیاه شود.
کوددهی بیش از حد مسمومیت گیاه!
- سوختگی ریشه ها : کوددهی بیش از حد می تواند باعث سوختگی ریشه ها شود. کودهای شیمیایی غلیظ می توانند به ریشه ها آسیب برسانند.
- سوختگی برگ ها : کوددهی بیش از حد می تواند باعث سوختگی برگ ها شود. برگ ها لکه های قهوه ای یا سوخته پیدا می کنند.
- پژمرده شدن و بی حالی : مسمومیت ناشی از کوددهی بیش از حد می تواند باعث پژمرده شدن و بی حالی کلی گیاه شود.
کوددهی ناکافی گرسنگی گیاه!
- رشد کند و ضعیف : کوددهی ناکافی باعث رشد کند و ضعیف گیاه می شود. برگ ها کوچک و رنگ پریده می شوند و ساقه ها نازک و ضعیف می شوند.
- زرد شدن برگ های پایینی : کمبود مواد مغذی می تواند باعث زرد شدن برگ های پایینی شود.
- عدم گلدهی یا گلدهی ضعیف : گیاهانی که برای گلدهی به مواد مغذی زیادی نیاز دارند در صورت کوددهی ناکافی گل نمی دهند یا گل هایشان کوچک و کم رنگ می شوند.
- پژمرده شدن و بی حالی : در نهایت کمبود مواد مغذی می تواند منجر به پژمرده شدن و بی حالی کلی گیاه شود.
راه حل چیست؟
- استفاده از کود مناسب : از کود مناسب برای گیاهتان استفاده کنید. کودهای مختلفی برای گیاهان آپارتمانی در بازار موجود هستند. کودهای مخصوص گیاهان برگ دار کودهای مخصوص گیاهان گل دار کودهای عمومی و غیره. کود را متناسب با نوع گیاهتان انتخاب کنید.
- رعایت دستورالعمل کوددهی : به دستورالعمل کوددهی روی بسته بندی کود توجه کنید و دقیقاً طبق آن عمل کنید. از کوددهی بیش از حد خودداری کنید.
- کوددهی در فصل رشد : بهترین زمان برای کوددهی فصل رشد گیاه است (بهار و تابستان). در فصل زمستان که رشد گیاه کندتر است نیاز به کوددهی کمتری دارد یا اصلاً نیازی به کوددهی نیست.
- کوددهی منظم و متعادل : کوددهی را به صورت منظم و متعادل انجام دهید. به جای اینکه یکباره مقدار زیادی کود بدهید بهتر است مقدار کمتری کود را به دفعات بیشتر بدهید.
- آبیاری بعد از کوددهی : بعد از کوددهی گیاه را آبیاری کنید تا کود به خوبی در خاک پخش شود و به ریشه ها برسد.
نکته طنز : کوددهی برای گیاهان مثل نمک و فلفل برای غذای ما آدم هاست! به اندازه لازم طعم غذا را بهتر می کند اما زیادش غذا را شور و بدمزه می کند! باید در کوددهی هم تعادل را رعایت کنیم تا گیاهانمان هم خوب تغذیه شوند و هم مسموم نشوند.
امیدواریم این مقاله براتون مفید واقع شده باشه ممنون که با ما همراه بودید برای اطلاعات بیشتر از گل های آپارتمانی و خرید گلدان به باغ گل رضوان سر بزنید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "علت های رایج پژمردگی گل و گیاهان آپارتمانی و راه حل آنها" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی, کسب و کار ایرانی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "علت های رایج پژمردگی گل و گیاهان آپارتمانی و راه حل آنها"، کلیک کنید.