علت های سیاه شدن دندان کودکان

سیاه شدن دندان کودکان می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد؛ اما به هر صورت تأثیرات جدی روی سلامت دهان و دندان آنان خواهدداشت. در این مقاله به بررسی این عوامل می‌پردازیم.

لک های سیاه در اثر مصرف قطره آهن

این لکه‌ها در واقع رنگدانه‌های تیره‌ای هستند که به واسطه تجمع سولفید آهن بر روی سطح دندان‌ها و لثه‌ شکل می‌گیرند. در واقع علت سیاهی دندان با قطره آهن واکنش شیمیایی بین سولفید هیدروژن تولید شده از متابولیسم باکتری‌های خاص و یون‌های آهن اضافی موجود در بافت و آب دهان است.

دندان سیاه شده با قطره آهن

ضربه به دندان شیری

فرآیند تیره شدن دندان معمولاً چند هفته پس از حادثه اتفاق می‌افتد و ممکن است به رنگ‌های خاکستری یا بنفش تبدیل شود. اگر دندان در اثر آسیب‌دیدگی جابجا شده‌باشد، احتمال تیره‌شدن آن بیشتر خواهدشد. در اکثر موارد اگر دندان بعد از یک ماه به حالت عادی برگردد، احتمالاً رو به بهبود است.

 سیاه شدن دندان با مواد غذایی

مصرف برخی از نوشیدنی‌ها و مواد غذایی مانند قهوه، چای و انواع توت‌ها می‌تواند تأثیر قابل توجهی در تغییر رنگ و بروز لکه‌های سیاه روی دندان‌ها گردد.

مصرف برخی داروها

برخی داروها نیز می‌توانند سبب سیاه شدن دندان شوند. آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند تتراسایکلین و آنتی‌هیستامین‌ها قادرند دندان‌های در حال رشد کودک را تیره کنند. مصرف تتراسیکلین در دوران بارداری نیز می‌تواند احتمال سیاهی دندان‌های کودک را افزایش دهد.

سیاه شدن دندان در اثر بیماری

برخی از شرایط پزشکی می توانند علت سیاه شدن رنگ دندان باشند.  اختلالات عملکرد بزاق و بیماری‌هایی نظیر سرخک می‌توانند به عنوان یک اثر ثانویه، سلامت دندان‌ها و تغییر رنگ آن‌ها را درگیر کنند. به‌علاوه عفونت در دوران بارداری نیز می‌تواند بر رشد مینای دندان کودک تأثیر منفی بگذارد.

سیاه شدن دندان بر اثر مواد معدنی و فلوراید

مواد معدنی و فلوراید بیش از اندازه موجود در آب‌ نیز می‌تواند دندان‌های کودک را سیاه کند. فلوراید به محافظت از دندان کمک می‌کند اما غلظت بالای آن در خمیردندان یا آب می‌تواند دندان‌ بچه‌ها را سیاه کند. بسیاری از کودکان خمیردندان را می‌بلعند که این امر نیز سیاهی دندان‌ها را به دنبال دارد. برای پیشگیری از این اتفاق باید برای کودکان زیر ۳ سال از خمیردندان بدون فلوراید استفاده شود.

علل ژنتیکی

عوامل ژنتیکی نیز در سیاه شدن دندان مؤثر هستند. زمانی که ساختار ریشه دندان کامل نشده، اما دندان ظاهر طبیعی خود را یافته است، امکان تغییر رنگ دندان به سمت آبی و سیاه وجود دارد. همچنین اختلالات ژنتیکی دیگری که در ابتدای رشد دندان ها ایجاد می شوند، سبب خاکستری شدن دندان ها می گردند. علاوه بر این موارد، برخی افراد به دلیل ویژگی‌های ارثی، مینای دندان تیره‌تری دارند.

سیاه شدن دندان در اثر بهداشت ضعیف

بهداشت ضعیف به‌عنوان عامل اصلی بسیاری از مشکلات دهان و دندان شناخته می‌شود. عدم نظم در مسواک زدن و نخ دندان کشیدن یا انجام نادرست مراقبت‌های بهداشتی می‌تواند منجر به تشکیل پلاک دندان و افزایش باکتری‌ها شود. این اتفاق به مرور زمان علت سیاه شدن دندان کودکان می‌گردد. بنابراین والدین باید توجه داشته باشد که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن کودکشان به درستی انجام شود. 

سیاه شدن دندان در اثر تارتار

تارتار سیاه معمولاً ناشی از تشکیل پلاک در اثر بهداشت ضعیف دهان و دندان است. اگر پلاک دندان به‌درستی پاکسازی نشود، می‌تواند به‌صورت تارتار روی دندان‌ها باقی بماند و در نهایت منجر به عفونت و پوسیدگی دندان‌ها گردد.

تارتار موجب سیاه شدن دندان می‌شود.

سندروم بطری شیر

این سندروم علت تیره شدن دندان و پوسیدگی زودهنگام آن اشاره دارد و عمدتاً در اثر تماس طولانی مدت با شیر یا مایعات شیرین ایجاد می‌شود. کودکانی که در معرض این سندروم قرار دارند، معمولاً عادات نادرستی در استفاده از شیشه شیر دارند که بهداشت دهان و دندان آن‌ها را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

نتیجه گیری

سیاه شدن دندان کودکان ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شوند. عواملی مانند بهداشت ضعیف دهان، مصرف غذاها و نوشیدنی‌های رنگی، داروها و برخی بیماری‌ها می‌توانند باعث بروز این مشکل شوند. آسیب به دندان‌ها، به ویژه در اثر ضربه، نیز می‌تواند منجر به تیره شدن دندان‌ها شود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "علت های سیاه شدن دندان کودکان" هستید؟ با کلیک بر روی کسب و کار ایرانی, پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "علت های سیاه شدن دندان کودکان"، کلیک کنید.